نيني سايت
ارائه خدمات روانشناسي

كودك خجالتي يا كمرو، درونگرا نيستند. ريشه اصلي خجالتي بودن اضطراب و استرس است. كه به دليل وراثت، تربيت، روند رشد، مشكلات رواني-جسمي و روابط خانوادگي بوجود مي‌آيد. كودك‌خجالتي در موقعيت هاي اجتماعي خود را پشت والدين قايم مي‌كند، يا از آن موقعيت فرار مي‌كند. اين كودكان توانايي انتخاب دوست ندارند و در موقعيت هاي مختلف دچار اضطراب مي‌شوند. اين كودكان علاقه به برقراري ارتباط دارند اما احساس خجالت و اضطراب اين توانايي را از آنها مي‌گيرد. خجالتي بودن كودكان نگران كننده نيست و به مرور در بزرگسالي كمرنگ مي‌شود. براي جلوگيري از پيشرفت خجالتي‌بودن در كودكان از روانشناس و مشاوره كودك كمك بگيريد. براي دريافت مشاوره تلفني كودك كليك كنيد.

منبع: كودك خجالتي | درمان كودك خجالتي | اجتماعي كردن كودك خجالتي

كودك خجالتي

كودكان خجالتي، وقتي فردي با او صحبت مي‌كند قايم مي‌شود، يا خودشان را پشت شما پنهان مي‌كنند. حتي گاهي گريه مي‌كنند و از كنار شخص فرار مي‌كنند. اين كودكان در برابر تجربه هاي جديد مقاومت مي‌كنند و در مقابل افراد جديد مضطرب و بي قرار مي‌شوند. با مرور زمان با بررسي نشانه هاي‌كودك خود متوجه خواهيد شد كه خجالتي‌و كم رو است. خجالتي بودن به تدريج در بزرگسالي كم رنگ تر مي‌شود و چيزي نيست كه شما از اينكه كودكتان‌خجالتي است، شرمنده باشيد. پس به جاي سرزنش و برخورد با كودكان، از روانشناس كمك بگيريد تا با توجه به نشانه هاي رفتاري كودك، نحوه برخورد صحيح با او را آموزش ببينيد.

نشانه هاي كودك خجالتي

نشانه هاي كودك خجالتي از ضعيف به شديد در هر كودك نمايان مي‌شود. در ادامه تمامي نشانه هاي كودك‌خجالتي را نام برده ايم.

  • هرگز والدين خود را ترك نمي‌كند.
  • در تحصيلات خود ضعيف عمل مي‌كنند.
  • براي دوست يابي مشكل دارند.
  • افسردگي
  • اضطراب
  • گوشه گيري
  • ناتواني در فعاليت هاي اجتماعي
  • دائم مورد تمسخر قرار مي‌گيرند
  • با غريبه ها صحبت نمي‌كنند
  • دائم به والدين خود چسبيده اند
  • در كلاس توانايي سوال و پاسخ ندارد
  • در شرايط اجتماعي مضطرب مي‌شود
  • توانايي ارتباط با كودكان ديگر را ندارد

بيشتر بخوانيد: درمان اضطراب كودكان

علت خجالتي بودن كودك

اينكه برخي كوكان خجالتي و برخي ديگر معمولي رفتار مي‌كنند علل مختلفي دارد. كودكان با توجه به وراثت، نحوه برخورد والدين، اضطراب جدايي و تربيت ويژگي هاي شخصيتي بدست مي‌آورند. در ادامه در رابطه با علل خجالتي‌بودن كودك اشاره كرده ايم.

وراثت

ژن و محيط در ويژگي هاي شخصيتي ما نقش دارند. خجالتي‌بودن نيز يكي از ويژگي هاي شخصيتي است كه از طريق وراثت به كودك انتقال مي‌يابد. اگر پدر و مادر با اقوام درجه يك خجالتي باشند، احتمال اينكه كوك خجالتي شود بسيار زياد است.

اضطراب جدايي

كودكاني كه دچار اضطراب جدايي بوده اند، خجالتي مي‌شوند. كودكان اضطراب جدايي را در 6 ماهگي تا 3 سالگي تجربه مي‌كنند. و به دليل مهد كودك رفتن، سفر والدين، ترس از تنهايي و ترس از تاريكي اين اضطراب بوجود مي‌آيد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه اضطراب جدايي در كودكان كليك كنيد.

تربيت والدين

تربيت والدين تاثير زيادي بر شخصيت كودك خواهد گذاشت. كودك خجالتي با توجه به آموزش و تربيتي كه از والدين مي‌گيرد ويژگي هاي رفتاري را آموزش مي‌بيند. نوع رفتار والدين نيز در اين ويژگي نقش دارد. كودكان با توجه به رفتاري كه از والدين خود مي‌بينند، ياد مي‌گيرند كه بايد خجالتي رفتار كنند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه تربيت كودك كليك كنيد.

روند رشد

قبل از اينكه تصميم بگيريد كودك خجالتي داريد، بايد آگاه باشيد كه برخي از اين رفتارها تجربه اي از روند رشد است. اگر كودكتان به طور اتفاقي و ناگهاني از ديگران دور شد و يا هركجا رفتيد به دنبال شما آمد. احتمالا اضطراب جدايي را تجربه مي‌كند كه در اين مرحله كودك فعال تر و مستقل تر مي‌شود. اما نگران نباشيد! كمرويي كودكان او را عقب نگه نمي‌دارد.

روابط خانوادگي

گاهي كودكان در كنار والدين خود احساس راحتي و امنيت نمي‌كنند. دعوا، بحث و تنش هاي درون خانواده باعث بروز اين ويژگي مي‌شود. به همين دليل كودك خجالتي مي‌شود و توانايي برقراري ارتباط با ديگران را ندارد.

مشكلات رواني و جسمي

برخي كودكان با توجه به مشكلات رواني-جسمي كه دارند، خجالتي مي‌شوند. كودك خجالتي احتمالا با مشكلات لكنت زبان مواجه است. كودكاني كه اختلالات شنوايي دارند و كودكان مبتلا به طيف اختلال اوتيسم براي درك رفتارهاي اجتماعي دچار مشكل مي‌شوند، و همين امر سبب خجالتي شدن مي‌شود.

راهكارهاي اجتماعي كردن كودك خجالتي

والدين و معلمان نقش مهمي در مديريت و پيشگيري كمرويي كودكان دارند. اين افراد مي‌توانند به پرورش مهارت هاي زير به كودك كمك كنند.

  • حفظ اسرار
  • قاطع بودن
  • مهربان بودن
  • استفاده از طنز
  • كنترل خشم
  • مقابله با تغييرات
  • دلسوزي كردن
  • تشويق براي كمك به ديگران

اين توانايي ها در كودكان به رفتار راحت و پيشگيري از خجالتي بودن آنها كمك مي‌كند.

رفتار صحيح با كودك خجالتي | درمان كودك خجالتي

والدين براي جلوگيي از تشديد رفتار خجالتي‌بودن كودك خود بايد رفتار صحيح و مناسبي داشته باشند. براي اطلاع از اين رفتار صحيح همراه ما باشيد.

1. ريشه يابي خجالتي بودن كودك

بررسي كنيد كه كودك‌شما در چه موقعيت هايي خجالت‌مي‌كشد. ابتدا دليل و موقعيت هايي كه كودكتان خجالت مي‌كشد را ريشه يابي كنيد. مثلا: كودك شما شايد در موقعيت هاي مهماني، احوالپرسي، فعاليت هاي گروهي، مدرسه و … خجالت بكشد. بايد با دقت ريشه يابي كنيد و در نهايت موقعيت كودك خود را درك كنيد. براي ريشه يابي كودك خجالتي خود از روانشناس نيز كمك بگيريد.

2. از برچسب زدن پرهيز كنيد

والديني كه در همه موقعيت ها مي‌گويند فرزند من‌خجالتي است در واقع به كودك‌خود برچسب مي‌زنند. فرزندشان نيز همه جا خود را به عنوان خجالتي بودن معرفي مي‌كند. اين رفتارها باعث تشديد رفتار كودك خجالتي شما مي‌شود. و شما به ديگران اين اخطار را مي‌دهيد كه با كودك شما تعامل نداشته باشند تا خجالت نكشد!

3. مهارت هاي كودك خجالتي خود را تقويت كنيد

براي تقويت مهارت هاي كودك خجالتي خود از راهكارهاي زير استفاه كنيد.

  1. براي توسعه مهارت هاي اجتماعي كودك خود برنامه ريزي كنيد.
  2. هر روز در رابطه با اهداف و مهارت هاي اجتماعي با كودك‌خجالتي صحبت كنيد.
  3. در رابطه با فعاليت هاي اجتماعي كه علاقه دارد سوال كنيد.
  4. اهداف اجتماعي را مشخص كنيد كه به طور منظم با كودك خجالتي تمرين كنيد.
  5. استعداد ها و علايق كودك‌خجالتي خود را كشف كنيد و آنها را تقويت كنيد.

4. در موقعيت هاي مختلف به جاي كودك خود سخن نگوييد

به كودك خجالتي اجازه دهيد كه خودش صحبت كند. زماني كه غريبه ها از او اسمش را مي‌پرسند بخواهيد خودش جواب دهد. يا جواب سوال هايي كه دوستان، اطرافيان و … مي‌پرسند را به كودك‌خجالتي خود بسپاريد.

5. به افزايش اعتماد به نفس كودك خود كمك كنيد

يكي از راه هاي درمان كودك خجالتي تقويت اعتماد به نفس است. با تقويت اعتماد به نفس كودكان، به افزايش مهارت ها و توانايي هاي كودكتان كمك خواهيد كرد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه افزايش اعتماد به نفس در كودكان كليك كنيد.

6. به دنبال دوستان مناسب باشيد

يكي از راه هاي درمان كودك خجالتي، پيدا كردن دوست مناسب است. سعي كنيد از دوستاني استفاده كنيد كه به نسبت اجتماعي تر هستند تا كودك شما از او آموزش ببيند. يا كودك خود را درگير فعاليت هاي اجتماعي كنيد تا روش صحيح اجتماعي شدن را آموزش ببيند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه پيدا كردن دوست در مدرسه كليك كنيد.

7. از معلم كمك بگيريد

از معلم يا مشاوره مدرسه كودك خجالتي بخواهيد تا براي تقويت مهارت هاي كودك كمك كنند. در كلاس هاي درس براي او صندلي نزديك خود اختصاص دهد. از معلم بخواهيد تا كودك‌خجالتي شما را به دوستان در مدرسه نزديك كند.

8. كودك خجالتي خود را سرزنش نكنيد

حس شرمندگي را به دليل اين ويژگي رفتاري كودكان ايجاد نكنيد. كودك خجالتي خود را سرزنش و دعوا نكنيد. به جاي سرزنش، خجالتي بودن او را با روش هاي مهارت هاي اجتماعي كاهش دهيد. كودكاني كه توسط والدين سرزنش و تحقير مي‌شوند. از تعاملات اجتماعي در موقعيت هاي مختلف دوري مي‌كند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه تحقير شدن در كودكي كليك كنيد.

9. كودك خجالتي را در حضور ديگران نصيحت نكنيد

با كودك خجالتي به صورت خصوصي صحبت كنيد. در حضور ديگران او را راهنمايي و نصيحت نكنيد. اگر در يك جمعي قانوني را زير پا گذاشته است يا حرف شنوي ندارد، پس از مهماني، كلاس و … كه خطا رخ داده است، با او صحبت كنيد.

10. براي كسب تجارب جديد كوك خجالتي را آماده كنيد

يكي از روش هاي درمان كودك خجالتي، آشنا كردن او با تجارب جديد است. در ادامه راهكارهايي به شما ارائه داده ايم.

  • به كودك‌خجالتي كمك كنيد تا به آرامي با محيط جديد آشنا شود.
  • قبل از ورود به موقعيت جديد با او صحبت كنيد تا با موقعيت آشنا شود.
  • قبل از ورود به مدرسه جديد با كمك روانشناس به كاهش نسانه هاي كمرويي او كمك كنيد.
  • با نقاشي، كارتون، نمايش و نقش بازي كردن به كودك خود آموزش دهيد كه در ملاقات با ديگران چه رفتاري صحيح است.

11. فرصتي براي بيان احساسات به كودك خجالتي خود بدهيد

  • كودك خجالتي خود را تشويق به بيان احساسات كنيد.
  • فعاليت هايي را فراهم كنيد تا كودك را به بيان احساسات وادار كند.
  • از كودك‌خجالتي بخواهيد از طريق نقاشي يا نامه احساس خود را بيان كند.
  • از او بخواهيد داستاني بگويد كه احساس خودش را در آن بيان كند.
  • والدين احساس خود را بيان كنند، به كودك‌خجالتي خود ابراز علاقه كنند تا او نيز ياد بگيرد.

12. باادبي را به كودك خجالتي بياموزيد

به كودك‌خجالتي خود بگوييد كه خجالتي مبنايي بر بي ادبي نيست. به او بگوييد كه “اين يك ويژگي است كه تو داري اما دليلي ندارد هنگام مواجه با افراد بي ادبي كني”. به‌كودك خجالتي نحوه برقراري ارتباط با ديگران را بياموزيد تا با پاسخ هاي بدي روبرو نشويد.

13. از روانشناس كمك بگيريد

با كمك از روانشناس و مشاوران به تقويت مهارت هاي اجتماعي كودك خجالتي خود كمك كنيد. روانشناسان با بررسي شدت خجالتي‌بودن كودك راهكارهايي را ارائه مي‌دهند كه به سرعت بهبودي كودك‌كمك خواهد كرد. براي دريافت مشاوره كودك كليك كنيد.

كلام آخر

كودك خجالتي يا كمرو دچار اختلال يا بيماري نيست كه نگران باشيد. اما شدت علائم و طول مدت آن در بزرگسالي و تعاملات اجتماعي كودك را دچار مشكلات خواهد كرد. بنابراين براي جلوگيري از اين اتفاق از روانشناس و مشاوران كودك براي تقويت اجتماعي كودك‌خجالتي كمك بگيريد. مركز مشاوره ني ني مايند به صورت حضوري و تلفني به مراجعان خدمات ارائه مي‎دهد. براي‌كسب اطلاعات بيشتر با شماره درج شده تماس حاصل فرماييد.

براي دريافت مشاوره در زمينه كودك خجالتي مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.

براي عضويت در اينستاگرام (ذهن نو) كليك كنيد

آخرين تحقيقات علمي روانشناسي

 

ورود به صفحه

سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد

تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل

سراسر كشور :9099070354

 

جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري

شماره تماس با موبايل : 02191002360

منبع: كودك خجالتي | درمان كودك خجالتي | اجتماعي كردن كودك خجالتي

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/10/11  ] [ ۰۸ ] [ ninimind ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 7
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب